فهرست مطالب

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا افخمی عقدا، سکینه حجازی صفحات 1-31
    ادبیات کودک و نوجوان، شاخه ای جدید از ادبیات معاصر جهان است که ابتدا در اروپا پایه گذاری شد و سپس به سایر کشورهای جهان ازجمله کشورهای عربی راه پیدا کرد. نیاز مبرم آدمی از ابتدای تولد به آموزش و پرورش و همچنین نقش غیرقابل انکار آن در تحول عظیم جوامع در هر برهه ای از زمان، باعث ظهور افرادی در ادبیات ملت های مختلف شده که اهمیت ادبیات کودکان را درک کرده و با نگاشتن آثاری برای آینده سازان، گامی در جهت ساختن آینده ی کشورشان برداشته اند. «رجاء علی حویله» یکی از نویسندگان معاصر عرب است که در سال (1994م) با خلق اثر «کان ماکان حکایات من بلاد الشام» پا به عرصه ادبیات کودکان نهاد و در ادامه ی فعالیت های ادبیش، کتاب «دنیا الاسرار» را نگاشته است. این پژوهش به دنبال شناخت عناصر داستان «دنیا الاسرار»و تاثیر آن ها در آموزش ذهن کودکان و چگونگی شناسایی نیازهای فردی و اجتماعی کودک و نحوه ی پاسخ گویی به آن است که با استفاده از منابع کتابخانه ای- الکترونیکی و با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. در این راستا یافته ها حاکی از آن است که «رجاء» در این حکایت، علاوه بر رعایت معیارهای فن داستان نویسی، تلاش کرده است که با اتخاذ زبان روان و ساده و اسلوب بیان استوار و متین به بهترین وجه ممکن با کودک ارتباط برقرار کند و او را جذب داستان نماید تا کودک محیط اطراف خود را بهتر بشناسد و مهارت های لازم برای زندگی کسب نماید و علاوه بر کسب ارزش های اخلاقی، اجتماعی و دینی به تقویت آن در نفس و درون خود بپردازد.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک سوریه، رجاء علی حویله، حکایت دنیا الاسرار، عناصر داستان
  • فرامرز میرزایی، هادی نظری منظم، محمد کلاشی، سوران رجبی صفحات 33-49
    کودکان برای پذیرش یا رد بسیاری از باورها استعداد بسیاری دارند و دوره کودکی مرحله بسیار مهمی در زندگی ملت ها است. این امر کارکرد تربیتی و روان شناختی داستان کودک را - که بارزترین جلوه آن شخصیت پردازی است - دوچندان می کند. از این رو شخصیت داستان کودک در عین خیال انگیزی، باید طبیعی و باورپذیر باشد و با شایستگی، موانع را از سر راه بردارد. باورپذیری و شایستگی قهرمان، شخصیت داستانی را در نزد کودکان، دوست داشتنی و الگوپذیر می نماید. زهیر ابراهیم رسام نویسنده ی عراقی داستان کودک در مجموعه داستانی «قصص عن ثعلب» خود، به مقوله شخصیت توجه ویژه ای دارد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی می کوشد تا با تحلیل هنری شخصیت ها، به ویژه شخصیت های اصلی این مجموعه داستانی، مساله باورپذیری و شایستگی آنان را در داستان، روشن و شگردهای آن را بیان کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که راوی با بهره بردن از ترفندهایی مانند: ایستایی، سادگی، بروز رفتارهای واقعی در جهان متن و گوناگونی اکثر شخصیت ها، آنان را باورپذیر و شایسته نشان می دهد و ضمن تاکید بر درون مایه هایی چون اندیشه ورزی و پایداری در برابر ترفندهای شخصیت منفی داستان- که معمولا روباهی است مکار- آن را در ذهن کودک جای داده، تثبیت می کند.
    کلیدواژگان: شخصیت داستانی، کودکان، زهیر ابراهیم رسام، قصص عن ثعلب
  • علی گنجیان، رضوان جمشیدیان صفحات 51-73
    جامعه شناسی ادبیات از سویی با علم جامعه شناسی و از سوی دیگر با ادبیات در ارتباط است. تمرکز اصلی این شیوه بر ساختار و محتوای اثر ادبی و ارتباط آن با جامعه است، که تاثیرات متقابل ادبیات و جامعه و چگونگی انعکاس مسائل اجتماعی از طریق دیدگاه فکری، اعتقادی و اجتماعی نویسنده را در اثر ادبی مورد بررسی قرار می دهد. این گفتار رمان «اوراق عصام عبدالعاطی» برگرفته از مجموعه ی داستان «نیران صدیقه» نوشته ی علاء اسوانی نویسنده ی مشهور مصری را مورد نقد و بررسی جامعه شناختی قرار می دهد. پس از بررسی این اثر آشکار شد که تمرکز اصلی نویسنده بر جایگاه اجتماعی هنرمند و روشنفکر در جامعه ی مصر است. مضمون این رمان بی توجهی به استعدادهای درخشان در عرصه ی هنر و علم در جامعه ی مصر است. نویسنده با خلق شخصیت های مستعد و توانا در زمینه های هنری و علمی تلاش می کند مشکلات این قشر را به تصویر بکشد و تصویری واقعی از روند زندگی اجتماعی در زمان نگارش رمان ارائه می دهد، و به انتقاد از اوضاع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مصر می پردازد. آثار اسوانی در کنار آثار نجیب محفوظ و دیگر نویسندگان در وقوع انقلاب مصر موثر بوده است.
    کلیدواژگان: رمان، نقد جامعه شناختی، اوراق عصام عبدالعاطی، نیران صدیقه، علاء اسوانی
  • صلاح الدین عبدی، نسرین عباسی صفحات 75-100
    موتیف از مهم ترین باورهای مسلط در هر اثر ادبی است، که بخشی از درون مایه اثر را تشکیل می دهد، و تکرار شدن و برانگیزنده بودن از ویژگی های بارز آن است. موتیف، دانشی تازه و نوظهور نیست؛ بلکه، عمری به قدمت ادب و هنر دارد؛ شاعران عصر جاهلی از موتیف های خاصی، مثل ایستادن بر اطلال و دمن، خطاب قرار دادن دو همراه و رفیق، وتفاول جستن و... استفاده نموده اند. در میان شعرای معاصر در ادبیات عربی، بدر شاکر سیاب به طرز جدی و چشم گیری از موتیف های مختلفی، مثل رود، دریا، روستای جیکور، باران و...استفاده کرده است؛ موتیف رود نشان گر اندیشه شاعر و ارتباط خاصی است، که وی با رود برقرار کرده، رود در دنیای شاعر گاه یک دوست و رفیقی صمیمی است وگاه تجلی خود شاعر است؛ رود در اندیشه ی سیاب،پرنشاط و سرزنده نیست؛ بلکه، معادل انسانی افسرده و اندوهگین است. از عوامل زیبایی شناختی قصاید رود، می توان به دلالت های مختلف این عبارت اشاره کرد؛ درجایی دلالتی آشنازدایانه می یابد مانند «نهر العذاری» و گاهی در شعر «النهر و الموت» دلالت پارادوکسی می یابد تا یادآور نوعی پیکار مستمر برای آفرینش و بقای زندگی باشد که باعث وحدت موضوع و انسجام ساختاری در کل قصیده است. شایان ذکر است که صنعت تشخیص از پر بسآمد ترین صنایع موتیف ساز در این قصاید به شمارمی رود.مقاله حاضر تلاش می کند تا با روش توصیفی- تحلیلی، به چگونگی کاربرد موتیف رود در نه قصیده از دیوان بدر شاکر بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، موتیف، درون مایه، رود، بدر شاکر سیاب
  • علی اکبر محسنی، مصیب قبادی صفحات 101-124
    زکریا تامر (1931) از برجسته ترین داستان نویسان معاصر سوری است. او در آثار خود مشکلات انسان معاصر را از زوایای گوناگون مورد کنکاش قرار داده است، بدیهی است که چنین مضمونی ساختار و تکنیکی نو می طلبد که با سنت داستان نویسی کلاسیک عربی متفاوت باشد. ازجمله داستان های مهم «تامر» که وی در آن مشکلات اجتماعی و فرهنگی انسان را در قالب یک شخصیت معین با اسلوبی جدید مورد بررسی قرار داده است، «رجل من دمشق» (مرد دمشقی) است. از این رو هدف پژوهش، بررسی تکنیک داستان نویسی تامر در این اثر و انطباق آن با اصول و مبانی نظریه «فاصله گذاری» برتولت برشت است. برپایه ی فرضیه بحث، مولفه های این نوع داستان ها در داستان کوتاه حاضر بسیار برجسته است. لذا دریافتیم زکریا تامر در داستان «رجل من دمشق» از رهگذر شخصیت اصلی داستان، مشکلات انسان در جهان کنونی را نشانه می گیرد؛ این مشکلات در قالب مسایلی چون عشق، ازدواج، آینده، خانواده، کار، غرور، عزت نفس و... طرح شده و نگرش شخصیت اصلی داستان در قبال آن ها نشان داده می شود. نگرشی که غالبا با لحنی تلخ و سیاه ارائه شده و همه هستی قهرمان داستان را فراگرفته است؛ بن مایه ی اصلی و مشترک عمل، گفتار و نحوه ی تفکر این قهرمان در همه جا خمود و رخوت است.
    کلیدواژگان: ادب معاصر، فاصله گذاری، رجل من دمشق، زکریا تامر
  • عبدالرحیم حقدادی، مصطفی ملک پایین صفحات 125-143
    جبران خلیل جبران (1883-1931م) از بزرگ ترین نویسندگان و شاعران معاصر عرب - در آثار خویش در پی راه هایی برای نجات بشر است. تاکید بر توجه به روح درونی و لزوم ارتباط با آن در بیش تر آثار او دیده می شود. حکایت «شیطان» هم، اگرچه ساده به نظر می رسد و پیچیدگی داستان سرایی نو را ندارد، ولی بیان نمادین آن سبب می شود جذاب و دل نشین باشد. نویسندگان این مقاله با استفاده از نقد اسطوره شناختی یونگ، در پی آشکار کردن نمادها و کهن الگوهای حکایت «شیطان» برآمده اند و از این راه نشان داده اند که الخوری سمعان به عنوان کهن الگوی «قهرمان»، برای رسیدن به «تفرد» یا «تمامیت» به «سفر» نمادینی در «شب» که نماد ناخودآگاه است، دست می زند و با دعوت به جست وجوی «پیک» و روبه رو شدن با «سایه» به چالش کشیده می شود؛ همچنین با هدایت «پیرخردمند» به شناخت «سایه» می رسد؛ «قهرمان» پس از طی مراحل ذکرشده، به «تفرد» و سپس «باززایی» دست پیدا می کند. از منظر نقد اسطوره شناختی، این حکایت، دارای ساختاری اسطوره ای است و نمادها و کهن الگوهای آن در پیرفت حکایت نقش مهمی دارند و شکل اسطوره ای آن، سبب جذاب شدن آن برای مخاطب می شود؛ زیرا مخاطب با تجربه های مشترکی روبه رو می شود که در ناخودآگاه خود، بارها آن را حس کرده است؛ لاجرم با قهرمان هم ذات پنداری می کند.
    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، حکایت شیطان، قهرمان، تفرد، جبران خلیل جبران
  • حسین مهتدی، خداداد بحری صفحات 145-168
    علامه سید محمدحسین فضل الله از فقی هان و شاعران معاصر عرب بود که در کنار تحصیل در علوم دینی به دلیل ذوق سرشار ادبی، در زمینه سرودن شعر نیز دیوان های با ارزشی دارد که تاکنون کمتر به آن ها توجه شده است از جمله دیوان «قصائد للإسلام والحیاه»، و «فی ظلال الإسلام» و...که هرکدام قصائد زیبایی از علامه فضل الله را در خود جای داده اند. علامه فضل الله در دیوان «قصائد للإسلام والحیاه» در قصیده ای تحت عنوان «فی المرقد الحسینی» به بیان ویژگی های شخصیت امام حسین (ع) و علل قیام ایشان و پیوند عاشورا با روزگار معاصر می پردازد و صحنه های شهادت علی اصغر و ابا الفضل العباس (ع) را به تصویر می کشد. همچنین تصویری شاعرانه از رود فرات بعد از شهادت امام حسین (ع) ارائه می کند. شاعر در این اشعار از تشبیه، استعاره، تکرار و افعال مضارع بسیار بهره برده است. به دلیل تحصیل علامه فضل الله در حوزه ی علمیه نجف و آشنایی با علوم اسلامی، تاثیرپذیری وی از مکتب اهل بیت در اشعارش بسیار مشهود است. لازم به ذکر است که شاعر در دیوان دیگری به نام «فی ظلال الإسلام» نیز اشعار پراکنده ای در مورد امام حسین (ع) سروده است. نگارندگان در این مقاله با روشی تحلیلی – توصیفی به بررسی زیباشناسی اشعار علامه در مورد عاشورا می پردازند.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، علامه فضل الله، عاشورا، ادبیات متعهد
|
  • Reza Afkhami Aghda, Sakine Hejazi Pages 1-31
    Children’s literature is a new branch of worldwide literature which was first founded in Europe and then spread across the rest of the world including Arabic countries. The human urgent need for education from the time of birth and its inevitable role in the upheavals of any society at different erashave led to the emergence of different intellectuals in the literature of various nationalities who could perceive the significance of children’s literature and created works to enhance their own country’s development . Reja Ali Hovileh is a contemporary Arab writer who created the work “Kan-ma-kan .Hekayat-men-blad sham” and found himself among the children literature writers . Hethen wrote the book “Donya-al-asrar”. The present research is to identify the novelistic elements in this work and their effects on training children’s minds.It aims to find out personal and social requirements of children so as to be able to address them. The research is descriptive- analytic which has used library-electronic resources.The findings show that Reja, observing the criteria for novelistic techniques, has tried to communicate with children and draw them to the story adopting a simple and eloquent style. Accordingly, this helps them to have a better understanding of their surroundings and develop the necessary skills in life. Apart from gaining ethical,social and religious values , they can integrate such values in themselves.
    Keywords: Children's Literature in Syria, Reja Ali Hovileh, Donya, al, Asrar's story, Novelistic Element
  • H. Nazarimonazzam, M. Kalashi, S. Rajabi Pages 33-49
    Children are talented to accept or reject many beliefs as childhood has been regarded as a very important stage in life of nations. This intensifies the psychological and educational function of children’s literature with its most important aspect manifested as character creation. Hence, the character of the children’s literature must be natural and credible in addition to being imaginative, resolving the obstacles properly. Credibility and qualificationsof hero make the character lovable and exemplary to children. Zohair Ibrahim Rassam, Iraqi writer, has paid a particular attention to characterization in GhesasAnSa’lab. The current research using descriptive-analytical method intends to clarify credibility and competence of characters in the fiction and elaborate their strategies through artistic analysis of characters especially the main characters of the story. Findings indicate that the narrator using the techniques such as stability, simplicity, real behaviors in world of text and diversity of most of characters render them as believable and competent. Focusing on themes such as wisdom and resistance against the negative character of the story which is a wily fox, the narrator tries to stabilize such features in children’s minds.
    Keywords: Character, Children, Zohair Ibrahim Rassam, GhesasAnSalab
  • Ali Kangeyan, Rezvan Jamshidiyan Pages 51-73
    Sociology of literature, on the one hand, is related to sociology and ,on the other hand, to literature.This approach mainly focuses on the structure and the content of the literary work and its relation to the society. It also scrutinizes the interaction between literature and the society as well as how the writer reflects social issues from intellectual, religious and social perspectives inthe literary work. The current paper analyzes the novel “Oragh”, by EsamAbdolati adopted from the book “NeiranSadigh” by AlaAsvani, the famous Egyptian writer, from a sociological point of view. The study reveals thatAlaAsvanihas mainly focused on the status of the artists and intellectuals in the Egyptian society. The content of the novel centers around the disregard toward thegifted individuals in scientific and artistic areas in the Egyptian society. By creating talented and capable characters in artistic and scientific domains, the writer tries to depict the problems pertinent to the gifted individuals. Moreover, the writer tries to offer a realistic picture of people`s social life in his era. The novel also offers a criticism of the Egyptian cultural, social and political status. The works of AlaAsvani, as well as those of NajibMahfuz and other writers have been influential in the occurrence of the Egyptian Revolution.
    Keywords: novel, Sociological Criticism, Oragh, Esam Abdolati, Neiran Sadigh, AlaAsvani
  • Salah Addin Abdi, Nasrin Abbasi Pages 75-100
    Motif is one the main components of any literary work constituting a part of the theme. Its prominent features are recursiveness and excitability. Motif is not a new emerging knowledge, rather it is old as literature and art.The Ignorance era poets have used certain motifs such as standing on Atlal and Deman , addressing two companions, and telling fortune. Among the contemporary poets in Arabic literature, Badr Shaker AlSiabhas significantly utilized a variety of motifs including river, sea, Jikurvillage and rain. In this paper, the researchers have tried to study the river motif in nine odesof Badr Shaker Divan. The river motif denotes the poet thought and the specific bond he has established with the river. In AlSiab’s view, the river is sometimes manifested as a friend and sometimes manifests the poet himself. The river is not vivacious and lively, rather it represents a depressed individual. Among the aesthetic factors of the river ode, one can refer to the various implications of this phrase. The poet sometimes findsDefamiliarizationsuch as "Nahrelazara " and elsewhere finds a paradox like "Alnhr and Alamut" to act as a reminiscent of a constant struggle for creation and survival. This in turn leads to unity and structural cohesion in the whole elegy. It is also worth mentioning that the diagnosis literary device is among the most frequent motif constructors in these odes Using a descriptive-analytic approach, the article describes how the motif can be applied to nine odesof Badr Shaker Divan.
    Keywords: Contemporary Arabic poetry, Motif, Theme, River, Bader Shaker AlSiyab
  • Aliakbar Mohseni, Mosayeb Ghobadi Pages 101-124
    Zakaria Tamir is one of the most prominent contemporary story writers of Syria who has scrutinized the problems of contemporary mankind from different perspectives. Such a theme evidently requires a modern form incompatible with the traditional form.In “A man from Damascus”, Zakaria Tamir analyses the cultural-social problems of mankind through a give personality using a new style. The purpose of the study is to explore the story writing techniques by ZakariaTamir and its conformity with the distancing theory. The study revealed that distancing theory, proposed by Bertolt Brecht, can be verified. Certain indicators of this theory can be observed inthis short story. Zakaria deals with problems of modern mankind including love, marriage, future, family, prides, and self-esteem. Moreover, the attitudes of the main character of the story towards the above issues are decribed accompanied by a bitter tone covering all aspects of the protagonist’s life. The keycommon motif in the thought and deed of the protagonist isdullness.
    Keywords: Contemporary literature, Distancing theory, A man from Damascus, Zakaria Tamir
  • A. Haghdadi, Mostafa Malek Paeen Pages 125-143
    Gibran Khalil Gibran (1883-1931) is among the greatest Arab writers and poets who have tried to explore ways to save humanity. Focusing on the inner soul and the necessity of being in touch with it can be seen in many of his works. Although the anecdote of "The Devil" isa linear narrative and does not have the complexity of modern story telling, its symbolic expression makes it appealing to the reader. Using Jung’s mythical criticism, the authors of the study have tried to reveal the symbols and archetypes of the devil anecdote. In this way, they have shown that Alkhoori Sama’ as an archetype heropays a symbolic "trip" at "night" as the unconscious symbol so as to achieve "individuality" or "integrity". He also invites to search "herald" and face "shadow". Also, being guided by the"old man", he can recognize “shadow". Having gone through the above stages, the hero achieves "individuality" followed by "regeneracy". From the viewpoint of mythological criticism, this anecdote enjoys a mythic structure. The symbols and archetypes play an important role in the development of the anecdote. Its mythical form causes this anecdote to be appealing as the reader has repeatedly encountered similar experiences in his subconscious state leading him to have the same feeling with the anecdotehero.
    Keywords: Mythical Criticism, Anecdote of the Devil, hero, Individuality, Gibran Kahlil Gibran
  • Hossein Mohtadi, Kh Bahri Pages 145-168
    Allamah Muhammad Hussein Fadl-Allāhis among the contemporary Arab jurists and poets. Besides his studies in religious sciences and due to his rich talent in literature, he has composed some valuable poetry Diwans which have not yet received adequate attention. Among them, we can refer to "Qasayedel-islamva al-Hayat", and" FiZelal al-islam" each of which contains beautiful odes by Allamah Fadl-Allāh. In an ode entitled "fi al-marâqedalhoseyni" in "Qasayedelislam", Allamah Fadl-Allāh mentions the characteristics of Imam Hussain (AS), his uprising and the link between Ashuraand the contemporary world. He also portrays various scenes of Ashura in his own writing including an image of Foratriver after Imam Hossain’s martyrdom. In his poems, Allamah Fadl-Allāhhas used a number of literary devices including simile, metaphor, repetition and present tense. Due to his studies in Najaf’s seminary School and his familiarity with Islamic sciences, he has been greatly influenced by the Quran and Hadith in his poems. It should be noted that the poet has partly composed poems on Imam Hussain (AS) in his other Diwan named "Fi Zelal al-islam".Using an analytic-descriptive approach, the authors of the present paper study the aesthetic aspects of AllamahFadl-Allāh's poetry on the Ashura event.
    Keywords: Imam Hussain (AS), Allamah Fadl, Allāh, Ashura, Dedicated Literature